Categorieën
Zuivere Taal

Zuivere Taal

Zuivere Taal is een bevragingstechniek die uitblinkt uit in nieuwsgierigheid en empathie. De facilitator of coach stelt uitsluitend onderzoekende vragen waardoor het gesprek zuiver blijft, onbesmet met eigen meningen, standpunten en ervaringen van de vragensteller. Het “leiden van de getuige” wordt zo uitermate makkelijk en effectief vermeden. Hierdoor ontstaat een schoon gesprek waarin de ander zich meestal volkomen begrepen én geholpen voelt.

Na een aantal zuivere gesprekken raakt de ander bekend met en leert van haar eigen symbolische wereld en ziet de ander vaak zélf in hoe zij de kwestie het best verhelpt.

Toegang tot en het bekrachtigen van de metafoor en de bijbehorende levensprocessen kan bij de ander eenvoudig nieuwe manieren van doen vestigen.

Wanneer je met een aantal zeer eenvoudige vragen en de exacte woorden—letterlijk dus—de ander bevraagt over haar metaforen, verandert de perceptie van de kwestie.

Het stellen van slechts enkele Zuivere Taal-vragen kan verassend inzichtelijke en effectieve respons produceren.

Lees bijvoorbeeld het verslag reservoir van prachtig blauw water en oefen zelf met de Zuivere Taal-vragen.

David Grove heeft Zuivere Taal ontwikkelt en Caitlin Walker heeft die draad vervolgens met verve opgepakt en doorontwikkeld.

Voor meer informatie, zie Clean Language.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.