Categorieën
Geen categorie

Evolueren najagen

Hoe ga je van je huidige vorm naar de lenige, wendbare, lichtvoetige vorm? In haar essentie is dat enorm eenvoudig: ”’start gewoon met waar je nu bent”’, respecteer de huidige titels, rollen, verantwoordelijkheden en processen en ”’spreek met elkaar af het evolueren na te jagen”’. Zo simpel is dat. Zonder die afspraak ben je gedoemd te falen. Natuurlijk ben je zelf daar ”’leidend voorbeeld”’ in.

Evolueren betekent dat je voortdurend op alle lagen en schaalniveaus leert—Wij maken geen fouten, wij leren. Als je die afspraak institutionaliseert en leeft, gaat de rest ‘vanzelf’. Er is een overvloed aan elegante technieken en praktijken om te leren, zoals de MVP, product review meeting, de retrospective gathering, het improvement board en kanban kata.

Najagen betekent dat je voortdurend, zonder oponthoud, proactief en met veel energie actie onderneemt om het geheel te verbeteren. Dat gaat niet vanuit je luie directiestoel. Daar moet je voor in de benen en met de handen uit de mouwen. Iedereen.

Zodra je ‘evolueren najagen’ afgesproken hebt breng je een aantal zaken in praktijk:

  1. visueel leiderschap
  2. limieten op werk in uitvoering
  3. ‘vloeibeheer’—manage de doorstroom en het vloeien van het gehele waardeweb en optimaliseer het geheel;
  4. expliciet beleid
  5. gezamenlijke verbetering op basis van modellen en de wetenschappelijke methode; en
  6. een broccoli van terugkoppellussen.