Categorieën
Geen categorie

Trio

Als je met zijn zevenen dineert doet soms de hele tafel mee aan de conversatie, maar vaak vallen de gesprekken uiteen in kleinere groepen van twee, drie of vier mensen. Een grote groep splitst zich vaak vanzelf op in kleinere zodra te druk of te rumoerig wordt. De menselijke aard is om niemand zonder reden af te wijzen of buiten te sluiten. Daarom raakt met kleinere groepen meestal niemand uitgesloten. Kleinere groepen zijn daarmee inclusiever.

Een trio:

  • kan zich zonder gegronde reden niet opsplitsen (devolueren) zonder iemand buiten te sluiten. Een trio geniet mede daarom een subtiele druk om de groep compleet te houden zodat geen individu expliciet afgewezen wordt waardoor een trio beter het haar toegewezen mandaat behoudt. Hierdoor ontstaat meer verantwoordelijkheid voor de leden van de groep.
  • kent een hogere groepsaansprakelijkheid dan een duo vanwege het niet zonder uitsluiting kunnen opsplitsen.

In kleine groepen weten we elkaar vaak snel op waarde te schatten waardoor kleine groepen meestal goed in staat zijn snel keuzes te maken. Afstemmen en stemmen in een kleine groep over een kwestie gebeurt vaak zo snel, onbewust en informeel dat haar leden het niet eens in de gaten hebben. Niet altijd een zegen overigens.

In een trio heb je van nature een knopenhakker; twee komen er niet helemaal uit en de derde kiest vervolgens. De derde persoon kan ook partij kiezen voor een van de overige twee. Beide aspecten helpen met focus aanbrengen in een gesprek en sneller beslissen.

Een trio heeft ook een bredere kennisbasis en fungeert vaak als klankbord, hetgeen ten goede komt aan de diversiteit van gesprekken.

Daarnaast geniet een trio van dezelfde voordelen als die van een duo:

  • emotionele steun—je hebt schouders om op uit te huilen en je kunt je aan de ander optrekken; mensen voelen zich veiliger in kleine groepen en delen intiemere en persoonlijker informatie. Het brengt meer focus, aandacht en openheid.
  • toewijding—Een duo en trio kennen snel sterke teamdynamiek en zijn resultaatgerichter omdat minder tijd nodig is om de relaties binnen het team te onderhouden.
  • gelijkwaardigheid—Een duo is de enige groep waarin de ene stem gelijkwaardig met de ander is gepaard. Een trio heeft dat in principe ook, maar in lichtere mate.
  • lerend vermogen—op verschillende gebieden is verschillende senioriteit (meesterschap) zodat duo’s en trio’s snel van elkaar kunnen leren.