Wendbaarheidstoets

Als je niet weet waar je vandaan komt, weet je niet waar je bent. Als je niet weet waar je bent, dan weet je niet waar je naar toe gaat. Als je niet weet waar je naar toegaat, kan je wel eens ergens anders uitkomen.

Daarom wil je bij de start van de ontwikkeling naar een meer wendbare organisatie  een duidelijk beeld hebben van wat de wendbaarheid en vloeibaarheid de organisatie op zal leveren, wat je verandervermogen is en wat de beste eerstvolgende actie is. Dan zie je duidelijk waar je moet beginnen met de implementatie van Agile-Lean,  in welke richting je de organisatie het best kunt ontwikkelen en wanneer je de gewenste mate van wendbaarheid hebt bereikt.

Een goed begin is het halve werk en daarom geeft het kritische onderzoek van onze opname een helder startpunt voor de Agile-Lean-transformatie. De opname onderzoekt op een neutrale manier de zes grootste uitdagingen van wendbaar werken—klantfocusleiderschapsamenwerkingtransparantie, balans en doorstroom. Op basis van de oorzaakanalyse van deze reflectie stellen we een handvol hypotheses samen die we vervolgens op hun waarde toetsen door ze in praktijk te brengen.

Het geheel leidt de ontwikkeling van de organisatie op alle lagen in goede banen.

Ontdek kansen voor de ontwikkeling van een robuuste, veerkrachtige en antifragiele organisatie en doe de minitest. Verken de mate waarin jouw organisatie gelijkgericht is. Als amuse kan je de proef op de som nemen met de miniwendbaarheidstoets. De toets is volledig neutraal en onafhankelijk van methodes en geeft je een goed beeld van de huidige en gewenste:

  • organisatiecultuur;
  • team-gebaseerd verandermanagement;
  • leiderschapscoaching.

Wil je er serieus mee aan de slag, vraag dan de uitgebreide toets aan bij De Zaak. Wij assisteren je er graag bij.


Probeer gratis de minitoets!

Spijkers met koppen

De Grasduiner onderzoekt jouw organisatie vanuit het perspectief van je klanten en van je personeel en zorgt voor gedeeld begrip over hoe de zaak in elkaar steekt en werkt en bevordert eensgezindheid over waar veranderingen waarschijnlijk het meest effect hebben.

Neem bijvoorbeeld deze vraag—een van meer dan veertig vragen:

Wij delen voortgang over ons werk vaak en werken snel en slagvaardig samen zodra de gelegenheid of noodzaak zich voordoet.

Zoals je ziet richt deze vraag zich op gunstige effecten. Vragen zoals “Doe je je dagelijkse standup en stel je de drie vragen beurtelings aan iedereen?” of “Bespreek je je werkborden van rechts naar links?” zijn te operationeel en missen het verband met hogere doelen. Raakt deze vraag een kernzaak voor de organisatie, verken dan een aantal opties voor verbetering terwijl je kunt rekenen op een brede ondersteuning vanuit de organisatie.

Voorwaarts mars

Je kunt de toets informeel gebruiken, bijvoorbeeld in een-op-eengesprekken, als inbreng voor de retrospectief van een team of als uitgangspunt voor een transformation mapping workshop. De workshop betrekt meer mensen, zoekt afstemming met grotere organisationele belangen en genereert meer gestructureerde en verderreikende uitkomsten. De kern van het proces is in alle gevallen hetzelfde.

Nu weten we waar we zijn en waar we naar toe willen. Bovendien weten we de vragen die ons naar verwachting tot de meest gewenste en effectieve uitkomsten leiden. Dat geheel gebruiken we om de volgende stappen te ondernemen.